Zenekarunk:

CSEH TAMAS BAND

Utazásban partnerünk:

RÁBAKÖZ ÖRÖKSÉGE ALAPÍTVÁNY támogatója a NEA

Kapuvár Néptáncegyüttes

A Kapuvár Néptáncegyüttes városunk és a rábaközi térség egyik legmeghatározóbb amatőr művészeti csoportja. Az együttes 1989-ben jött létre azzal a céllal, hogy megőrizze és továbbadja a Kárpát-medencei magyarság hagyományait. A hagyományőrzésen belül Rábaköz, és Kapuvár néptánc, népzenei és szokásvilágának megőrzését és továbbadását kiemelten fontosnak tartjuk. Az együttes többszörösen kiválóan minősült hagyományőrző kategóriában.

Az együttes heti rendszerességgel tart néptánc foglalkozásokat. A felnőtt együttes jelenlegi taglétszáma 30 fő. A néptánc próbák a helyi művészeti iskola (Fő tér 22.) épületében zajlanak, a nagyobb fellépések és versenyek előtt a művelődési központ színpadán tartunk próbákat. Az infrastrukturális hátteret viszont a művészeti iskola biztosítja számunkra (hangtechnika, fellépő ruhák egy része, eszközök stb.), mely nagy segítséget jelent. Az együttes vezetője Csitei Gábor, néptáncpedagógus. Együttesünk tagja a Muharay Elemér Népművészeti Szövetségnek. Táncosaink közül többen is a Fülöp Ferenc Szólótánc Verseny díjazottjai. Az együttes tagjai a fellépések mellett, már több éve aktív szervezői városunk kulturális életének.

A Kapuvár Néptáncegyüttes fenntartója a Rábaköz Öröksége Alapítvány, illetve Kapuvár Város Önkormányzata. A csoport az önkormányzati támogatás mellett pályázatokból, szponzori hozzájárulásokból, felajánlásokból, SZJA 1%-ból és tagdíj befizetésekből biztosítja a működéshez szükséges anyagi feltételeket. Rendszeresen pályázunk kulturális programok és táncházak megvalósítására, az együttes eszköztárának (viseletek, színpadi kellékek) fejlesztésére, nemzetközi kapcsolatok ápolására. Pályázatainknak köszönhetően rendezvényeinkhez többnyire biztosított az anyagi háttér.

Fellépéseink többségén állandó élő népi zenekarunk (Cseh Tamás és zenekara) van, de előfordul, hogy CD felvétel kíséretében mutatjuk be műsorainkat.

Az utánpótlás nevelése biztosított. A 2002-ben a Rábaköz Öröksége Alapítvány által létrehozott és fenntartott művészeti iskolának köszönhetően az elmúlt évek során több száz kapuvári, és környékbeli gyermek és fiatal ismerkedett meg a néptánccal, népzenével és került kapcsolatba a nemzeti kultúra archaikus rétegével. A képzés eredményeként a fiatalok nem csak közösségi élményhez, az együtt táncolás, alkotás öröméhez, lexikális ismeretekhez jutottak, hanem megerősödött a városhoz való kötődésük, lokális identitásuk.


Együttesvezető: Csitei Gábor

Tánckarvezetők: Fodor Krisztián és Pintér Nelli

Zenekarvezető: Cseh Tamás

dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola, Kapuvár

Alapítványi adószámok

  • Táncegyüttes adószáma: 18538995-1-08
  • Művészeti iskola adószáma: 18982363-1-08